We zitten midden in de energietransitie. Woningen moeten circulair gebouwd worden, aardgasvrij zijn en energieneutraal gemaakt worden. Termen als BENG, CO2-neutraal, Nul op de meter, gasloos, biobased, EPV, MPG en klimaatneutraal vliegen je om de oren. Maar wat betekent het en wat moet je er precies mee? Deze workshop geeft een overzicht over de energietransitie en verduurzamen van de woningbouw. Wat komt er kijken bij het energieneutraal bouwen of renoveren van woningen? Hoe staat jouw organisatie ervoor en welke stappen moet je nog zetten? Onder begeleiding van experts in het vakgebied krijg je concrete handvatten voor het vormgeven van je eigen rol in de energietransitie. Aan het einde van de dag ben je op de hoogte van hoe je vanuit je eigen rol kan bijdragen aan het verduurzamen van de woningvoorraad.
Deze tweedaagse workshop wordt gegeven vanuit samenwerking tussen Helix Academy en de Vastgoed Academy van BOB-KOB.
Inhoud
Dag 1. Introductie verduurzaming bestaande woningbouw
Deze dag geeft een actueel overzicht over alle aspecten van duurzaam bouwen en renoveren van woningen.
De volgende onderwerpen worden behandeld:
- Energietransitie in de woningbouw
- Techniek van verduurzaming
- Het perspectief van de bewoner/gebruiker
De nadruk ligt op de renovatie van huurwoningen, maar ook de mogelijkheden voor woningeigenaren en nieuwbouw worden besproken.
Daarnaast is er aandacht voor techniek en de praktijkervaringen bij het verduurzamen van woningen. Als deelnemer leer je welke verduurzamingstechnieken er zijn, zoals isoleren, duurzaam ventileren, verwarmen en opwekken en welke technieken wel en niet goed met elkaar samengaan. We bekijken hoe woningen ineens of in slimme stappen energieneutraal gemaakt kunnen worden. Het renoveren en verduurzamen van een woning is voor de bewoner een verandering van formaat. Daarom gaan we ook in op hoe je bewoners meeneemt in de planvorming en uitvoering van duurzame renovaties en nieuwbouwprojecten. Daarmee leer je een aantal praktische handvatten voor het realiseren van draagvlak en het informeren van bewoners over de verduurzaming.
Deze workshop is ontwikkeld door Maurice Coen (organisatie- en veranderkundige en onderzoeker) en Doris de Bruijn en Sean Vos (renovatieconsultants bij SlimRenoveren) in samenwerking met BOB-KOB. In de les wordt de theorie aan de hand van het studiemateriaal en presentaties besproken en toegelicht. Er is veel ruimte voor het behandelen van praktijksituaties.
Dag 2 Praktijkdag bij Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo)
Op deze dag verzamelen we in Rotterdam en zijn we de hele dag op een praktische manier bezig met alle nieuwe technieken en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Je ziet alle technieken en materialen van dichtbij! Naast een rondleiding door de locatie bespreken we op deze dag de valkuilen en oplossingen. Dit wordt een inspirerende dag waar je concrete handvatten krijgt en direct mee aan de slag kunt.
Voor wie?
Iedereen die een overzicht wil hebben en concrete stappen wil maken met energieneutraal bouwen en renoveren, zoals professionals van woningcorporaties, gemeenten en organisaties aan de aanbodzijde zoals bouwbedrijven, installatiebedrijven en toeleveranciers.
Achtergrondinformatie
Na afloop van de cursus:
- Ben je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen binnen de energietransitie in de woningbouw.
- Ben je geïnspireerd door de technologische mogelijkheden en ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van woningen.
- Heb je een aantal praktische handvatten voor het realiseren van draagvlak en het informeren van bewoners over de verduurzaming.