‘Een leerzame, andere kijk op gevels’
Gevels gaan soms tot grote hoogte en zijn het belangrijkste bouwdeel voor de aantrekkelijkheid van een vastgoedobject. Gevels duurzaam in stand houden is vaak een ingewikkelde opgave, des te meer omdat er in de (nabije) toekomst veel geïnvesteerd moet worden in energiebesparing door (na)isolatie.
Wil je weten wat er allemaal bij komt kijken om gevels energiezuiniger te maken in combinatie met onderhoud? Dat (en nog veel meer!) leer je in deze module. We vertellen je over de diverse gevelsystemen en materialen, met een nadruk op gevels van metselwerk. Verder leer je alles over inventarisatie, inspectie, conditiemetingen, onderhoud, keuringen, controles en toezicht.
Met deze informatie kun je bijdragen aan het bijstellen en/of aanpassen van de uitvoering van onderhoud en/of de op te stellen rapportages en meerjarenonderhoudsplanningen. De opgedane kennis helpt je om onderhoud te plannen, de juiste beslissing voor onderhoud te nemen en offerteaanvragen en opdrachten uit te zetten en te begeleiden.
Zie ook het opleidingschema Beheer en Onderhoud en de Planning.
Inhoud
Je leert hoe je op een doelmatige en professionele wijze je taken en werkzaamheden als technisch beheerder/opzichter voor beheer en onderhoud van vastgoed kunt organiseren en uitvoeren.
Dit leer je:
- Je krijgt inzicht in gevelopbouw, geveltypen en materialen voor hoog- en laagbouwwoningen en utiliteitsbouw.
- Alles over metselwerk: typen, gebreken, veroudering en conditiebepaling.
- Het toepassen van folieplaatmaterialen in de gevel.
- Alles over gevelopeningen, zoals kozijnen, deuren, glas en metaal.
- Hoe zit het met waterkerende afwerkingen in de gevel; lood en loodvervangers?
- Alles over schadebeelden bij inspectie- en onderzoeksmethoden.
- Mogelijke schadebeelden vaststellen, met het oog op NEN 2767 deel 2.
- Alles over reparatie- en onderhoudsmethoden, werkwijzen, voorschriften en uitvoeringsaspecten.
- Welke verduurzamingsmogelijkheden van gevels zijn er?
Voor wie?
Je kunt meedoen aan de opleiding als je het diploma mbo Bouwkunde niveau 4 hebt OF het BOB-diploma Elementaire Bouwkunde A én een diploma mbo niveau 4. Daarnaast ben je opzichter, beheerder of technisch/facilitair medewerker bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf, woningcorporatie, zorg- of onderwijsinstelling, overheidsdienst enz. Zo niet, schrijf je dan toch in en vul de digitale vragenlijst in die je krijgt toegestuurd. We kunnen dan samen kijken of deze opleiding goed bij je past.
Werkwijze
De lessen voor deze opleiding zijn klassikaal. De docent bespreekt de theorie in het studiemateriaal uitgebreid. Je krijgt regelmatig huiswerk- en studieopdrachten mee. Uiteraard geeft de docent je ter plaatse, online of per mail alle ondersteuning die je nodig hebt.
Afronding
De module wordt afgesloten met een tentamen. Als je hiervoor slaagt ontvang je een tentamenbewijs.
Wil je het diploma Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud behalen? Dan moet je de twee verplichte modulen en minimaal vier technische keuzemodulen succesvol afronden.
Vervolgopleidingen
• Projectleider beheer en onderhoud vastgoed (Sertum: Coördinator)
• Asset- en onderhoudsmanager vastgoed (Sertum: Adviseur)
• Uitvoerder Onderhoud en Renovatie B&U
• Diverse trainingen op het gebied van communicatie en sociale vaardigheden