We zitten midden in de energietransitie. Woningen moeten circulair gebouwd worden, aardgasvrij zijn en energieneutraal gemaakt worden. Termen als BENG, CO2-neutraal, Nul op de meter, gasloos, biobased, EPV, MPG en klimaatneutraal vliegen je om de oren. Maar wat betekent het en wat moet je er precies mee?

Deze workshop laat je kennismaken met het energieneutraal maken of bouwen van woningen. Wat is een transitie en wat betekent dat voor bouwen en renoveren? Hoe gaat het in zijn werk en wat komt er allemaal bij kijken? Is het iets waar jij of je organisatie mee aan de slag moet?

Tijdens deze workshop krijg je handvatten aangereikt voor het vormgeven van jouw eigen rol in de energietransitie. Aan het einde van de dag ben je op de hoogte van de verschillende mogelijkheden om vanuit jouw eigen functie bij te dragen aan het verduurzamen van de woningvoorraad en waar je daarbij allemaal op moet letten.

Deze workshop is ontwikkeld door Maurice Coen (organisatie- en veranderkundige en onderzoeker) en Doris de Bruijn en Sean Vos (renovatieconsultants bij SlimRenoveren) in samenwerking met BOB-KOB.

Inhoud

Deze workshop laat je kennismaken met alle aspecten van duurzaam bouwen en renoveren van woningen en biedt een brede blik op wat dit inhoudt. We gaan de volgende onderwerpen behandelen:

1 Energietransitie in de woningbouw
2 Techniek van verduurzaming
3 Het perspectief van de bewoner/gebruiker

De nadruk ligt op de renovatie van huurwoningen, maar ook de mogelijkheden voor woningeigenaren en nieuwbouw worden besproken.

Daarnaast is er aandacht voor techniek en de praktijkervaringen bij het verduurzamen van woningen. Als deelnemer leer je welke verduurzamingstechnieken er zijn, zoals isoleren, duurzaam ventileren, verwarmen en opwekken en welke technieken wel en niet goed met elkaar samengaan. We bekijken hoe woningen ineens of in slimme stappen energieneutraal gemaakt kunnen worden.

Het renoveren en verduurzamen van een woning is voor de bewoner een verandering van formaat. Daarom gaan we ook in op hoe je bewoners meeneemt in de planvorming en uitvoering van duurzame renovaties en nieuwbouwprojecten. Daarmee leer je een aantal praktische handvatten voor het realiseren van draagvlak en het informeren van bewoners over de verduurzaming.

Voor wie?

Als je wilt kennismaken of concrete stappen wilt zetten met energieneutraal bouwen en renoveren dan is deze introductieworkshop geschikt voor jou. Je bent bijvoorbeeld medewerker van een woningcorporatie, gemeente of organisatie aan de aanbodzijde zoals bouwbedrijf, installatiebedrijf of toeleverancier.

Werkwijze

Het studiemateriaal wordt besproken en toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Afronding

Na afloop van deze cursus ontvang je een verklaring van deelname.

Vervolgtrainingen

Wil je na deze kennismaking meer weten? Kijk dan eens naar een van onze vervolgtrainingen.