Met de Omgevingswet wordt de omgevingsvergunning voor bouwen opgeknipt in twee afzonderlijke vergunningen: het technische deel (de technische bouwactiviteit) en het ruimtelijk deel (de omgevingsplanactiviteit). Dit wordt ook wel ‘de knip’ genoemd. Om het nieuwe vergunningvrije bouwen te kunnen begrijpen is het in eerste instantie nodig om ‘de knip’ te begrijpen. De knip wordt in de praktijk als complex ervaren. Het doel is om de systematiek van de wet te kennen.

In deze eendaagse workshop leer je de systematiek van de wet door vooral zelf te gaan oefenen met praktijkcasussen. We staan uitgebreid stil bij de activiteit Bouwen en de omgevingsplanactiviteit. Wanneer is er een vergunning of een melding nodig? Of is het vergunningvrij?

Inhoud

Voor wie?

Als je ‘de knip’ wilt begrijpen en de systematiek van de Omgevingswet wilt kennen is deze workshop ‘geknipt’ voor jou. Je bent bijvoorbeeld toezichthouder, handhaver, vergunningverlener of jurist ruimtelijke ordening en handhaving en werkzaam bij een gemeente, omgevingsdienst of adviesbureau.

Achtergrondinformatie en werkwijze

De Omgevingswet is inmiddels in werking, de nieuwe wet waarin 26 wetten uit het omgevingsrecht moeten opgaan. De meer dan 100 AMvB’s (Algemene Maatregel van Bestuur) die het omgevingsrecht nu kent worden samengebracht tot vier AMvB’s. Hetzelfde zal gebeuren met de huidige ministeriële regelingen op dit terrein. Deze stelselwijziging behoort tot de grootste wetgevingsoperaties in Nederland en heeft grote gevolgen voor de praktijk. Inmiddels zijn de eerste teksten verschenen van de Omgevingswet, de uitvoeringsbesluiten, de aanvullingswetten en de invoeringswet. Dit betekent dus dat het steeds duidelijker wordt hoe de uitvoering van de wet in de praktijk zijn vorm gaat krijgen.

Na een introductie ga je met praktijkcasussen aan de slag, waarna we de casussen gezamenlijk bespreken en doornemen.

Afronding

Na afloop ontvang je een verklaring van deelname.