“Je leert de ‘routekaart’ van het ontwerpproces met de bijbehorende aandachtspunten vanuit wet- en regelgeving.”
Ben jij degene die de basis voor projectsucces legt? Dan is deze opleiding perfect voor jou! Als projectvoorbereider/plancoördinator leer je projecten gestructureerd en effectief van Schetsontwerp (SO) naar Vergunningsgereed/DO te brengen. Ook leer je op een structurele wijze met kansen, risico’s en kosten om te gaan in de fase van de planontwikkeling. Op die manier kun je keuzes en gevolgen goed onderbouwen, rekening houdend met (veranderende) regelgeving.
Je ontwikkelt besluitvormingsvaardigheden om zaken goed te kunnen afwegen en leert in een complexe omgeving tot de beste keuzes te komen. Daarnaast ontwikkel je beïnvloedingsvaardigheden en presentatietechnieken om draagvlak voor voorstellen/keuzes te creëren en daarmee het project binnen Budget, volgens de Eisen, met tevreden Stakeholders en op Tijd (BEST) op te leveren.
Het succes van bouwprojecten wordt voor een belangrijk deel aan de voorkant bepaald en daar leer jij de basis voor te leggen.
Inhoud
Introductie en start-up
- vorming projectgroepen
- inzicht in proces van SO-DO en eerste analyse SO
Persoonlijke vaardigheden
- inzicht in persoonlijke voorkeursstijlen en de invloed hiervan op anderen
- effectief omgaan met meningsverschillen in teams
- besluitvormingsvaardigheden bij probleemanalyse en creativiteit
- effectief omgaan met belangen
- effectief presenteren
Project structureren
- Proces van projectvoorbereiding
- maken van processchema van SO-DO
- inzicht in hulpmiddelen
- digitaal overzicht en mogelijkheden
- kansen en risico’s benoemen en structureren
- Kosten en ramingen
- elementenbegroting/prijsvorming per fase
- raming SO-fase
Budgetteren
- begroten in ontwerpfasen conform NEN 2699
- NL/SfB elementenmethode 2007
- proces van PVE naar ontwerp en vast budget
- plankostenraming
Bouwmethoden, -proces en kosten
- analyse op thema’s (installaties, constructies, eisen, locatie, enz.)
- denken in Total Cost of Ownership
- droog bouwen van project
Wet-regelgeving & overheid (1 dag)
- wet- en regelgeving
- vergunningen
- verplichtingen vertalen naar eigen project
- VGM in ontwerpfase
Voor wie?
Deze verdiepingsopleiding is perfect voor jou als bouwprofessional met vier tot zes jaar werkervaring in werk- of planvoorbereiding. Je hebt voldoende kennis en kunde om je huidige functie naar behoren uit te voeren én je hebt de ambitie om je verder te professionaliseren door specifieke onderdelen verder te ontwikkelen. Je bent in het bezit van een hbo-diploma bouwkunde of civiele techniek. Zo niet, schrijf je dan toch in en vul de digitale vragenlijst in die je krijgt toegestuurd. We kunnen dan samen kijken of deze opleiding goed bij jou past.
Werkwijze
We werken met een voorbeeldproject. Je ontwikkelt het project in projectgroepen van SO naar DO en eindigt met een presentatie aan ‘de directie’. Je ontvangt steeds deelopdrachten die je met jouw team uitwerkt. Voor de start van de opleiding ontvang je alle projectdocumentatie. Tijdens de bijeenkomsten staan praktijktoepassingen, leren van de inleider en leren met en van elkaar centraal. De docenten zijn professionals uit de praktijk, die hun sporen in de bouw hebben verdiend. Je kunt de aangeboden lesstof direct toepassen in je eigen werk.
Afronding
Je sluit deze opleiding af met het maken van een eindwerkstuk. Bij een positieve beoordeling ga je dit werkstuk tijdens een presentatie verdedigen. Als je slaagt, ontvang je het branche-erkende diploma Projectvoorbereider en het bijbehorende post-hbo-diploma.