‘Materiaalmonsters maken de lesstof levendig én je gaat letterlijk het dak op’
Een goed dak zorgt voor een veilig en gezond woon- en werkklimaat in elk pand. Regelmatig onderhoud is dus geen overbodige luxe. Daarvoor is het belangrijk te weten hoe de opbouw van een dak eruit ziet. Maar vooral: hoe verouderingsverschijnselen van dakbedekkingen eruit zien en hoe je het moment bepaalt waarop dakonderhoud (urgent) nodig is.
Ben jij betrokken bij het beheer van daken en/of de uitvoering van dakwerkzaamheden? Deze module neemt je mee in de wereld van het dak en onderhoud. We vertellen je over de verschillende dakbedekkingssystemen en -constructies, de voor- en nadelen daarvan en het beheer en onderhoud dat erbij komt kijken. We nemen bijvoorbeeld bitumen- en kunststof dakbedekkingssystemen onder de loep, maar ook hellende dakconstructies die zijn afgewerkt met dakpannen. Natuurlijk gaan we ook in op actuele thema’s, zoals multifunctionele daken (voorzien van zonnepanelen of bijvoorbeeld een grasmat), duurzaamheid, energiebesparing en gebruik van NEN 2767.
Inventarisatie, inspectie, onderhoud, keuringen, controles en toezicht: het komt allemaal aan bod. Tijdens de lessen krijg je materiaalmonsters te zien, én je gaat letterlijk het dak op om praktijkomstandigheden te ervaren. Met al deze informatie kun je bijdragen aan het bijstellen en/of aanpassen van de uitvoering van onderhoud en/of de op te stellen rapportages en meerjarenonderhoudsplanningen. De opgedane kennis helpt je om offertes goed te kunnen lezen, onderhoud te plannen en de juiste beslissing voor onderhoud te nemen. Maar ook om offerteaanvragen en opdrachten uit te zetten en te begeleiden.
Bekijk ook het opleidingsschema Vastgoedbeheer en ontwikkeling en de Planning.
Inhoud
Je leert hoe je op een doelmatige en professionele wijze je taken en werkzaamheden als technisch beheerder/opzichter voor beheer en onderhoud van vastgoed kunt organiseren en uitvoeren.
Dit leer je:
- Hoe is de opbouw van platte en hellende dakconstructies?
- Welke dakbedekkingssystemen zijn er?
- Alles over schadebeelden bij inspectie- en onderzoeksmethoden.
- Mogelijke schadebeelden vaststellen, met het oog op NEN 2767 deel 2.
- Welke verduurzamingsmogelijkheden van daken zijn er?
- Onderhoudsmethoden, werkwijzen en uitvoeringsaspecten;
- Algemene kennis van kosten zoals: prijsregelingen, kengetallen voor meerjarenbegrotingen en taakstellende budgetten.
- Alles over dakveiligheid.
- Een inspectie op locatie voorbereiden en uitvoeren.
- Hoe zit het met garantie en onderhoudscontracten?
- Advies (geven) over onderhoud.
Voor wie?
Je kunt meedoen aan de opleiding als je het diploma mbo Bouwkunde niveau 4 hebt OF het BOB-diploma Elementaire Bouwkunde A én een diploma mbo niveau 4. Daarnaast ben je opzichter, beheerder of technisch/facilitair medewerker bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf, woningcorporatie, zorg- of onderwijsinstelling, overheidsdienst enz. Zo niet, schrijf je dan toch in en vul de digitale vragenlijst in die je krijgt toegestuurd. We kunnen dan samen kijken of deze opleiding goed bij je past.
Werkwijze
De lessen voor deze opleiding zijn klassikaal. De docent bespreekt de theorie in het studiemateriaal uitgebreid. Je krijgt regelmatig huiswerk- en studieopdrachten mee. Uiteraard geeft de docent je ter plaatse, online of per mail alle ondersteuning die je nodig hebt.
Afronding
De module wordt afgesloten met een tentamen. Als je hiervoor slaagt ontvang je een tentamenbewijs.
Wil je het diploma Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud behalen? Dan moet je de twee verplichte modulen en minimaal vier technische keuzemodulen succesvol afronden.
Vervolgopleidingen
• Projectleider beheer en onderhoud vastgoed (Sertum: Coördinator)
• Asset- en onderhoudsmanager vastgoed (Sertum: Adviseur)
• Uitvoerder Onderhoud en Renovatie B&U
• Diverse trainingen op het gebied van communicatie en sociale vaardigheden