Op jou kun je bouwen, als je een bouwplan kunt toetsen aan de voorschriften die gelden voor verbouwingen, voor het wijzigen van het gebruik van een bouwwerk en voor bestaande bouwwerken.
Door de ontwikkelingen in de woningbouwmarkt is er veel meer aandacht van de markt voor de bestaande voorraad. Dat betekent dat er meer aanvragen voor vergunningen worden ingediend voor het verbouwen van bouwwerken waaronder ook het vergroten van bouwwerken en het optoppen van bouwwerken. Tevens is de grote voorraad aan m2 niet verhuurde kantoorruimte voor de overheid een reden om ook in het Bbl regels op te nemen, die het mogelijk maken om bijvoorbeeld kantoorruimtes te transformeren naar andere gebruiksvormen zoals wonen. Redenen genoeg om dit, naast verbouw en aanbouw, in deze workshop op te nemen en in te gaan op transformatie van een functie in de bestaande gebouwenvoorraad.
Een aantal bestaande gebouwen is opgenomen in het register van beschermde Rijks-, provinciale- en gemeentelijke monumenten. In deze workshop wordt dan ook ingegaan op de regels die gelden in het kader van het Bbl voor het verbouwen van deze monumenten.
Inhoud
We starten in de ochtend met de basis van de voorschriften voor het toepassen van het Besluit bouwwerken leefomgeving voor:
- Het wijzigen, verbouwen en vergroten van woonfuncties;
- Specifieke regels die gelden voor woonfuncties voor particulier eigendom.
In de middag gaan we aan de slag met het toepassen van het Bbl voor:
- Het transformeren van kantoortransformatie naar woningen;
- Het wijzigen van monumenten.
Gedurende de dag wordt met een aantal casussen geoefend.
Voor wie?
De workshop is voor jou bedoeld als je over actuele kennis beschikt om het Bbl te kunnen gebruiken en toe te kunnen passen bij (plan)toetsing. Je hebt bijvoorbeeld recent de workshop Besluit bouwwerken leefomgeving gevolgd of ABW 1 en/of ABW 2 of meerdere jaren met het Bouwbesluit gewerkt.
Je bent bijvoorbeeld werkzaam bij:
- Een ontwerp- en architectenbureau;
- Een advies- en ingenieursbureau;
- Een bouw- en aannemingsbedrijf (werkvoorbereiding);
- Een woningcorporatie;
- Een gemeentelijke afdeling vergunningverlening, toezicht, handhaving en frontoffice;
- Een overheidsdienst;
- Bouw- en woningtoezicht;
- De brandweer.
Werkwijze
In deze workshop ga je aan de slag met het wijzigen van een functie van een gebouw. Bijvoorbeeld een transformatie van een kantoorgebouw naar woonruimte. Maar ook met de specifieke aandachtspunten voor verbouw en aanbouw. Hoe vind je je weg in het Bbl om de bijbehorende bouwplannen te toetsen? Welke rol speelt de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen bij verbouwen en wat zijn de bijzonderheden bij verbouw van een beschermd monument?
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht geworden. Tegelijkertijd zijn ook de Wet kwaliteitsborging en het Besluit bouwwerken leefomgeving in werking getreden. Deze workshop is volledig afgestemd op deze nieuwe regelgeving.
Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (kortweg: Bbl) is de opvolger van Bouwbesluit 2012 en één van de vier AMvB’s (Algemene Maatregel van Bestuur) die uitvoering geven aan de Omgevingswet. Dit besluit bevat regels over: veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid bij het (ver)bouwen van een bouwwerk, de staat van het bouwwerk, het gebruik van het bouwwerk en het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden.
Leerlijn
Hoe vind ik mijn weg in het Bbl en hoe kan ik het toepassen? Daarvoor hebben wij een leerlijn ontwikkeld met de belangrijke onderdelen die je nodig hebt om aan de doelstelling te voldoen. Het start met de workshop Basiskennis en is een inleiding in de werking en de systematiek van Bbl.
De onderdelen van de leerlijn zijn:
-
- Basiskennis Besluit bouwwerken leefomgeving;
- Besluit bouwwerken leefomgeving in de praktijk;
- Besluit bouwwerken leefomgeving transformatie, verbouw en bestaande bouw.
Afronding
Na afloop ontvang je een verklaring van deelname.
Aanmelden