Workshop vergunningvrij bouwen: in een dag leer je de systematiek

Docent Marloes Hulzink is nauw betrokken bij de nieuwe workshop ‘Vergunningvrij bouwen’. De workshop ontstond toen ze collega’s bij de gemeente Apeldoorn, aan de hand van praktijkvoorbeelden, mee wilde nemen in de Omgevingswet. Marloes: “Wij helpen de deelnemers om het kwartje te laten vallen.”

Docent Marloes Hulzink

“We merkten dat de bestaande cursussen over dit onderwerp vaak niet bleven hangen. Daarom heb ik met een collega een aantal casussen verzameld, aan de hand waarvan we deelnemers door de stof heen loodsen. Bijvoorbeeld het voorbeeld van een uitbouw aan een woning; wat verandert er dan? Die aanpak leverde bij onze toezichthouders, handhavers en vergunningverleners, wat vaak echte praktijkmensen zijn, hele enthousiaste reacties op. Mensen die vertelden dat ze voorheen een error in hun hoofd kregen, leren nu in een dag de systematiek kennen, en ze weten waar de relevante informatie te vinden is.”

“Je ziet de kwartjes vallen”

“De basis is de wetbundel, die neem ik ook altijd mee en dan gaan we tijdens de dag post-its plakken. Daarbij behandel ik de systematiek en koppel die aan casussen. En dat blijf ik herhalen. Daardoor zie je tijdens zo’n dag de kwartjes vallen en de deelnemers steeds enthousiaster worden. Die dag is erg intensief, voor de deelnemers omdat ze continu aan het oefenen zijn, maar ook voor mij omdat ik de systematiek blijf toelichten en meeschrijf met de oefeningen. Door de combinatie met de fysieke wetbundel, waar we steeds op teruggrijpen, krijgen de cursisten de materie goed onder de knie. De workshop Vergunningvrij bouwen is dan ook vooral bedoeld voor vergunningverleners, toezichthouders en handhavers. Maar het is ook relevant voor juristen in dit vakgebied, die bijvoorbeeld bezwaar- en beroepzaken afhandelen.”

De systematiek begrijpen

“Na deze workshop snap je hoe de systematiek werkt en waar je aanvullende informatie kunt vinden. Bovendien heb je veel verschillende toepassingen gezien, van een burger die een dakkapel wil plaatsen tot casuïstiek bij rijksmonumenten of beschermde stads- en dorpsgezichten. Ook gaan we in op ‘de knip’, waarmee de omgevingsvergunning is opgeknipt in een technische deel (de technische bouwactiviteit) en een ruimtelijk deel (de omgevingsplanactiviteit). Uiteraard staan we stil bij de vraag wanneer er een vergunning of een melding nodig is, of wanneer het vergunningvrij is.”

“Iedereen moet de ABW 1 volgen”

Als docent van de module Omgevingswet in de opleiding ABW 1, kent Marloes de verschillen en de raakvlakken met de nieuwe workshop: “De workshop Vergunningvrij bouwen is vooral een goede aanvulling en verdieping op de ABW 1-module, waarin we in 9 dagen ingaan op zaken als de bestuurlijke verhoudingen, met ieders rollen en bevoegdheden en de wet- en regelgeving. Het inzicht in de rollen helpt je om daar goed op te anticiperen. Maar ook zaken als vergunningvrij bouwen, en de Algemene wet bestuursrecht komen uitgebreid aan bod. Eigenlijk is ABW 1 dé basisopleiding, die iedereen moet hebben die in een gemeente in het werkveld actief is. Het begint bij de ABW 1.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl