De Workshop Loon- en Salarisadministratie is al jaren hét moment om bijgepraat te worden over de veranderingen die ons in het nieuwe jaar te wachten staan in het vakgebied. Voor veel deelnemers is het vaste prik, zo ook voor Hans Hoetink die zich alweer ingeschreven heeft voor het najaar.
“Bij mijn vorige werkgever deed ik al mee met deze workshop”, vertelt Hans, manager administratie bij Talen Vastgoedonderhoud. “Ik vind het prettig om na de derde dinsdag in september informatie te krijgen over de aanpassingen in mijn vakgebied en te horen welke ontwikkelingen er zijn. Omdat je elk jaar gaat, kom je ook vaak dezelfde mensen tegen. Het is altijd leuk om even bij te praten met vakgenoten.”
Talen Vastgoedonderhoud heeft vier vestigingen, met elk een eigen administrateur die door Hans worden aangestuurd. De administratie is gecentraliseerd in Apeldoorn, ook de loonadministratie hoort daarbij.
“Bij veel bedrijven wordt de loonadministratie bij de personeelsadministratie ondergebracht, dat is hier niet zo”, vertelt Hans. “Wij doen de financiële administratie, de projectadministratie en de loonadministratie. We hebben te maken met verschillende cao’s; een bouw-cao, een schilders-cao (SAVG) en bedrijven die geen cao hebben. Dan is het wel fijn om in ieder geval aangehaakt te blijven bij de bouw-cao, die wij als leidend zien voor de onderhoudsbranche van Nederland. De bouw-cao is zeer uitgebreid, zoals het onderdeel tijdspaarfonds en de vergoedingen. Ik ben elk jaar weer blij dat de workshop Loon- en salarisadministratie gegeven wordt zodat je een update krijgt.”
“Er verandert jaarlijks op wettelijk gebied wel het een en ander en als je daar niet op let, loop je toch wel zaken mis. Komend jaar krijgen we de nieuwe Pensioenwet en de loonbelasting wordt aangepast. Meestal gaan de veranderingen in januari in, maar er spelen ook wel eens zaken die dit jaar zijn opgestart waarvan je denkt, doen we dat wel goed? We hebben per 1 augustus bijvoorbeeld te maken gehad met het ouderschapsverlof. Dan is het prettig om tijdens de workshop te kunnen sparren met een aantal vakcollega’s en met de docent, om even een terugkoppeling te krijgen.”
“Bij Talen hebben we twee afdelingen die zich bezighouden met lonen en salarissen, namelijk P&O en de salarisadministratie. We overleggen vaak even met elkaar na de workshop. Deze informatie hebben wij gekregen, zo kunnen wij het misschien ook gaan doen. Wie zoekt wat uit? Aan de hand van het boek dat we altijd krijgen, strepen we een aantal zaken aan die we samen willen oppakken.”
“De laatste vijf jaar ga ik samen met een collega naar de workshop. Die duurt van 9 tot 15 uur en dat is best intensief. Je krijgt niet alleen veel informatie, er is ook tijd voor interactie. Ik vind het prettig dat je je eigen casus in kunt brengen. We maken nu al notities als we ergens tegenaan lopen, zodat we dat tijdens de workshop kunnen voorleggen aan de groep en de docent.”
Talen Vastgoedonderhoud is een van de grotere onderhoudsbedrijven in Nederland. Opgericht in 1928 en nog steeds een écht familiebedrijf. Het bedrijf is gespecialiseerd in het totaalonderhoud van woningen en gebouwen voor – onder andere – gemeenten en woningbouwverenigingen. De bijna 300 medewerkers in vier vestigingen werken dagelijks aan het verbeteren van de leefomgeving van individuele bewoners en aan het vergroten van de waarde van vastgoed voor eigenaren. Samen met ketenpartners hebben ze veel ervaring opgedaan op het gebied van duurzaam bouwen en onderhouden, bijvoorbeeld over hergebruik van (sloop)materialen. Talen is al drie keer uitgeroepen tot beste werkgever in de bouw en infra.
Publicatiedatum: 12 september 2022