Hoe vertaal je ‘bouwen op papier’ in een betrouwbaar en beheersbaar bouwplan in de praktijk? Jasper Vos (29) ontdekte het bij de opleiding Werkorganisator B&U. “Je leert de finesses van het vak, zodat je je dagelijkse werk efficiënter kunt uitvoeren. Bovendien is het een mooie springplank naar vervolgopleidingen, zoals Allround Werkorganisator B&U en daarna Projectleider B&U.”
Met een afgeronde opleiding hbo Bouwkunde op zak begon Jasper ruim twee jaar geleden als werkvoorbereider bij Niersman in Voorschoten. Dit allround bouwbedrijf is al 160 jaar actief in de bouw, ontwikkeling en vastgoed, met de nadruk op nieuwbouw en renovatie. Momenteel zit Jasper in de opleveringsfase van het project Veerplaats in Leiden, met 16 woningen en 24 appartementen; intussen is hij in Voorschoten het project Beresteyn aan het opstarten, met 43 appartementen en een gastenhuis met twintig zorgwoningen voor mensen met beginnende dementie.
Als werkvoorbereider houdt Jasper zich bezig met offertes opvragen en spiegelen en tekeningen controleren, aanpassen en maken. Ook maakt en bewaakt hij planningen en bedenkt hij bouwkundige oplossingen om onderdelen te kunnen uitvoeren. “Verder stuur ik alle onderaannemers aan en ben ik de persoon die het overzicht heeft en bewaakt. Zo zorg ik dat iedereen de juiste stukken heeft om zijn taken te kunnen uitvoeren en onderhoud ik het contact tussen de verschillende partijen. Je bent in mijn werk dus echt de spin in het web.”
Dat geen dag hetzelfde is, maakt het werk interessant. “Ook leuk is dat je de onderdelen die je met collega’s en betrokken partijen in de werkvoorbereiding bedenkt, in de bouw gemonteerd ziet worden en dat alles dan precies past. Verder hou ik ervan om bouwkundig te puzzelen: de juiste oplossing bedenken voor problemen die in het project ontstaan. Ik heb kortom een heel afwisselende baan, die ik iedereen kan aanraden.”
Helaas is er in de bouw een groot tekort aan werkvoorbereiders. Waar komt dit door, denkt Jasper? “Enerzijds is dit een probleem in de gehele sector, dat is ontstaan tijdens de financiële crisis in 2008. In die periode zijn er veel werknemers de bouw uit gegaan en hebben banen gevonden in andere sectoren. Verder hebben maar weinig schoolverlaters interesse in dit beroep, of haken zij af bij de opleiding. En anderzijds groeien veel werkvoorbereiders na een aantal jaar door naar een andere functie in de bouw.”
Om zich verder te bekwamen als werkvoorbereider volgde Jasper de opleiding Werkorganisator B&U. “Een van de onderdelen was planning en voortgangsbewaking; je leert een overall planning opzetten. De voornaamste inzichten die ik daarbij opdeed is waar de valkuilen in de overall planning kunnen zitten en hoe je de rode draad in het project kunt waarborgen. Deze kennis, maar bijvoorbeeld ook de gastles over de toepassing van BIM en het lezen van juridische stukken, kon ik direct toepassen in mijn werk bij Niersman.”
Het onderdeel Communicatie bleef hem het meeste bij. “We kregen communicatietools aangereikt die we in het werk moesten toetsen op hun werking en resultaat. Daarnaast deden we klassikaal oefeningen om te zien wat er gebeurt bij het uitvoeren van die tools. Ik vond het een eyeopener te zien dat je door zelf anders te communiceren, anderen (zoals een onderaannemer) kunt bewegen om op een andere manier te reageren.”
Jasper hoopt over een paar jaar hogerop te klimmen. “Het lijkt mij handig om eerst als werkvoorbereider veel ervaring op te doen over wat er in de bouw allemaal voorbij komt op alle fronten, en daarna de switch te maken naar projectleider. Dat lijkt me gaaf: het bouwproces begeleiden van begin tot eind. Ik zie mijzelf dus wel de vervolgopleidingen Allround Werkorganisator B&U en daarna Projectleider B&U doen. Maar eerst ga ik trouwen.” Qua planning voor de grote dag komt het helemaal goed met deze werkvoorbereider.