Vergunningvrij bouwen: kritisch denken met oog voor de burger

Marloes Hulzink is naast haar werk bij de gemeente Apeldoorn als projectleider/bestuurlijk jurist ook een bevlogen docent bij BOB-KOB. “Ik heb veel affiniteit met de bouw, en ik vind het leuk om te puzzelen, om door anders naar zaken te kijken tot creatieve oplossingen te komen. Die interesse en die houding neem ik ook mee in mijn rol als docent.”

Marloes Hulzink, projectleider/bestuurlijk jurist bij de gemeente Apeldoorn en docent bij BOB-KOB

Na haar opleiding Economie en recht, werkte Marloes bij enkele gemeenten, onder andere als vergunningverlener. In Apeldoorn is zij onder andere verantwoordelijk voor omgevings- en beleidsplannen. Daarbij combineert ze haar juridische en gemeentelijke ervaring met een grote interesse in de bouw. “Ik ben opgegroeid in een familie van bouwondernemers. Daardoor spreek ik niet alleen de taal, maar ik kan mij ook goed verplaatsen in ondernemers en particulieren.” Dat laatste nog meer, nu ze recent haar eigen huis geheel verbouwde. “We hebben onze woning volledig gestript en gerenoveerd, dat heeft mijn praktijkkennis zeker aangescherpt,” lacht ze. “Ik heb de bouw altijd een mooie wereld gevonden en als je ergens een passie voor hebt, dan wil je jezelf daar ook graag in verdiepen.”

Oog voor burgers en aannemers

“Door mijn achtergrond kan ik mij misschien beter verplaatsen in burgers en in ondernemers, omdat ik weet waar zij tegenaan kunnen lopen. Soms zijn wetten en regels nu eenmaal ingewikkeld, of duurt een proces langer dan je zou willen. Bovendien loop je in een bouwproces soms tegen onvoorziene omstandigheden aan. Daarom is het essentieel dat toezichthouders, vergunningverleners en anderen in ons werkveld, ook oog hebben voor die burger, die aannemer.”

Kritisch denken mag en moet

Naast het verplaatsen in de ander, benadrukt Marloes het belang van kritisch denken. “Als docent houd ik de cursisten voor dat zij, met inachtneming van ieders rollen binnen de gemeente, altijd kritisch moeten blijven. Dat mag intern in de organisatie, maar zeker ook naar de eigen rol en hoe iemand die invult. Ik vind het een gemiste kans als iemand zegt ‘we doen het altijd al zo’. Ik stel dan altijd tegenvragen als ‘Waarom? Is het wel nodig om dat nog steeds zo te doen, kan het ook anders en mag je niet wat kritischer zijn?’ Het gaat er niet alleen om dat je inhoudelijk op de hoogte bent, maar vooral hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen rol en je functioneren binnen die rol. Dat kritisch denken proberen we daarom in al onze opleidingen en workshops mee te geven.”

Interactief met veel casuïstiek

Marloes is behalve docent voor de module Omgevingswet bij de opleiding ABW 1, ook nauw betrokken bij de nieuwe eendaagse workshop Vergunningvrij bouwen. Deze ontstond uit een interne workshop die ze met een collega opzette voor de gemeente Apeldoorn. “De opzet is interactief, met veel casuïstiek. Aan de hand van die voorbeelden bespreken we issues en hoe je daar een oplossing voor kunt vinden. Ook weer vanuit die kritische houding, van waarom doe je dit en kan het ook anders? Welke oplossingen kun je daarvoor bedenken? Door die interactie zien deelnemers sneller verbanden en groeien ze sterk in zelfvertrouwen. Dat is heel leuk om te zien en dat geeft mij heel veel energie.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl