BOB-KOB introduceert binnenkort de opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl, naast de traditionele opleidingen Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht (ABW) 1 en 2. Jan Loogman en Hans Barendregt – beiden hoofddocent en medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van het lesmateriaal – vertellen: “Bij deze nieuwe opleiding leer je vooral vaardigheden en gaat het minder over inhoudelijke kennis dan bij de ABW-opleidingen. Het is de springplank voor toezichthouders van de toekomst, gericht op de uitdagingen van modern toezicht binnen de fysieke leefomgeving.”
Aanleiding voor de opleiding is de veranderende rol van de medewerker bouw- en woningtoezicht. “Traditioneel lag de focus op het controleren van vergunningen en toezicht houden op de bouw. Maar door de Omgevingswet, kwaliteitsborging en maatschappelijke ontwikkelingen is het takenpakket uitgebreid. Gemeenten spelen een grotere rol bij vraagstukken zoals illegaal pandgebruik, ondermijnende criminaliteit en de omgang met bewoners,” legt Jan uit. “Dit vraagt niet alleen om technische kennis, maar ook om goede communicatieve en sociale vaardigheden.”
“Daarnaast spelen nieuwe wet- en regelgeving een belangrijke rol, en gaat het vak nu óók om het zorgvuldig vastleggen van bevindingen, inclusief beeldmateriaal, en het gebruik van digitale tools zoals een iPad of een drone. Door de bredere en complexere taken van de ambtenaar bouw- en woningtoezicht is er behoefte aan professionals die zowel hard als soft skills beheersen. Al deze onderdelen zijn verwerkt in de vierdaagse opleiding. Deze is geschikt voor de toezichthouder die staat voor de uitdagingen in zowel stedelijke als landelijke gebieden.”
De opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl (bestaande bouw) is speciaal ontwikkeld voor professionals die toezicht houden bij of namens de overheid. Dit zijn onder andere toezichthouders die werkzaam zijn bij gemeenten, omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s (voorheen de brandweer). Ook boa’s die actief zijn binnen de fysieke leefomgeving, bijvoorbeeld op het gebied van bouw of monumenten, behoren tot de doelgroep.
De opleidingsduur is vier dagen, waarvan één dag volledig in de praktijk plaatsvindt. Jan: “Je leert onder meer omgaan met conflicthantering en je ontwikkelt gespreksvaardigheden om lastige situaties effectief aan te pakken. Daarnaast staan klachtenbehandeling en het omgaan met specifieke problemen centraal. Denk hierbij aan klachten over buren, stankoverlast, vervuiling of het illegaal bewonen van gebouwen.”
Ook wordt uitgebreid ingegaan op je bevoegdheden: wat mag je wel en niet doen? Hoe ga je om met situaties waarin je, tegen de wil van bewoners, toch ergens naar binnen moet? Welke procedures volg je daarbij?” Belangrijk daarbij is ook het vastleggen van je bevindingen. Hans: “Je leert hoe je alles zorgvuldig documenteert om transparant te zijn en juridisch goed voorbereid te blijven. Van het opstellen van rapportages tot het vastleggen van acties: deze vaardigheden vormen een onmisbare basis voor professioneel toezicht.”
‘Toezichthouder Nieuwe Stijl’ onderscheidt zich van andere opleidingen door de nadruk op casuïstiek. Waar de ABW-opleidingen (1 en 2) grotendeels bestaan uit klassikale bijeenkomsten, draait het bij deze nieuwe opleiding om het daadwerkelijk oefenen van situaties. Jan: “We oefenen met realistische situaties. Denk aan een scène die we naspelen met acteurs, waarbij je moet handelen alsof je in het veld staat. Wat doe je bijvoorbeeld als je bij een woning aanbelt en een kind doet de deur open? Zulke dilemma’s leer je aanpakken.”
Daarnaast wordt er volop getraind op locatie. Wat tref je aan? Hoe kom je binnen en hoe ga je de gesprekken aan? Welke ketenpartners heb je daarbij nodig? Ga je het alleen doen of zijn er ook nog andere diensten of afdelingen bij betrokken?”
Toezichthouder Nieuwe Stijl is geen vervanging voor de ABW-opleidingen, maar een aanvulling. Hans: “Veel toezichthouders in spe hebben vaak nog geen behoefte aan opleidingen als ABW 1 (mbo-niveau) en ABW 2 (hbo-niveau) omdat deze niet direct aansluiten op hun dagelijkse werkpraktijk. Iemand die geen interesse heeft in het toch wel juridische werk rond het beoordelen van bouwplannen of verlenen van vergunningen, kan daarnaast wel degelijk uitblinken als toezichthouder. Voor deze mensen biedt de nieuwe opleiding een uitstekende start.”
Jan voegt toe: “In ABW 1 en 2 leren toezichthouders vaak veel zaken die ze nauwelijks in de praktijk gebruiken, zoals juridische kennis. Die kennis is pas nodig wanneer de stap naar daadwerkelijke handhaving wordt gemaakt. Dit is voor velen een struikelblok. De nieuwe opleiding richt zich meer op de dagelijkse praktijk en is toegankelijker. Bovendien kunnen deelnemers aanvullende modules volgen over bouwkundige of technische onderwerpen, zonder de juridische diepgang van de ABW-opleidingen.”
“De nieuwe opleiding sluit kortom beter aan bij de moderne eisen van het vak”, benadrukt Hans. “Deelnemers kunnen kiezen voor Toezichthouder Nieuwe Stijl in plaats van ABW-1 en/of ABW-2, of modules combineren. Zo kunnen toezichthouders een opleiding volgen die past bij hun specifieke behoeften en werkzaamheden.”
Jan Loogman en Hans Barendregt brengen een schat aan kennis en ervaring mee naar de opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl. Jan, bouwkundig opgeleid, is hoofddocent omgevingsrecht en gespecialiseerd in het Bouwbesluit en het Besluit bouwwerken leefomgeving. Met zijn jarenlange praktijkervaring bij diverse gemeenten kent hij alle technische ins en outs van het vak.
Hans is al 35 jaar jurist bij de gemeente Rotterdam en een ervaren trainer, hoofddocent en spreker op het gebied van omgevingsrecht. Hij heeft uitgebreide expertise in de Wabo, vergunningvrij bouwen en het juridisch toepassen van het Bouwbesluit 2012, evenals nieuwe regelgeving zoals de Omgevingswet. Samen combineren ze technische en juridische kennis om toezichthouders optimaal voor te bereiden op de praktijk van de toekomst.
Heb je interesse in de opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl en wil je weten wanneer deze online staat? Stuur ons een e-mail via ABWopleiding@bob-kob.nl, en we houden je graag op de hoogte!