Dat docent zijn bij BOB-KOB leuk is, dat wisten we al. Maar dat het ook van vader op zoon wordt doorgegeven, dat is nieuw. Sander van Dienst is manager digitaal bouwen bij Dura Vermeer Bouw Zuid West. En sinds januari 2023 is hij in de voetsporen van zijn vader getreden, als docent.
Willem van Dienst is al jaren docent bij BOB-KOB. En met veel enthousiasme, vertelt Sander, zijn zoon: “Ik hoorde van kinds af aan al de verhalen van mijn vader. Hoe leuk het is, omdat je zoveel mensen ontmoet waarvan je ook weer nieuwe dingen leert. Dus toen ik, via mijn vader, werd gevraagd heb ik geen moment getwijfeld. In januari maakte ik mijn debuut, bij de opleidingen Werkorganisator en Uitvoerder B&U voor grote projecten.”
Als manager digitaal bouwen bij Dura Vermeer Bouw Zuid West houdt Sander zich in brede zin bezig met digitalisering. “Wij ondersteunen de uitvoeringsteams met alle beschikbare digitale middelen. Dat gaat van documentopslag op een sharepointpagina tot het gebruik van Revit om 3D-modellen te maken. Of het clashen van 3D-modellen en de bijbehorende werkwijzen. Waarbij we de ene dag uitleg geven in de keet en de volgende dag bezig zijn met innovaties en nieuwe ontwikkelingen.”
Dat digitaal bouwen veelomvattend is bij Dura Vermeer blijkt ook uit de functienamen. Waar Sanders functie voorheen BIM-manager was, is bewust gekozen voor manager digitaal bouwen. Sander: “Voor ons is BIM de standaard werkwijze. Zo werken we allemaal, punt. Daarom is in alle functienamen het woord BIM vervangen door bouwkundig of digitaal. Voor ons is digitaal bouwen veel meer dan BIM.”
Naast zijn docentschap is Sander nauw betrokken bij een nieuwe leergang bij BOB-KOB, die gericht is op junior BIM-modelleurs. “Dat traject is bedoeld voor junior BIM-modelleurs, die de stap willen zetten naar medior modelleurs. Wij geven hen de handvatten om die stap te kunnen zetten. We nemen hen mee in de verschillende mogelijkheden binnen de 3D-programmatuur, maar ook de zaken waarop je moet letten, hoe je omgaat met clashes en hoe je dat communiceert. Zodat ze een goed integraal model bouwen, waarmee je als medior modelleur verstandig aan de slag kunt. De andere pijlers zijn techniek en maakbaarheid, en de samenwerking met derden.”
Techniek en maakbaarheid vormen niet voor niets een pijler in de nieuwe leergang. Een goede modelleur moet immers over voldoende technische kennis beschikken, vindt Sander: “Dat vind ik ook sterk aan dit nieuwe programma. Bij ons in het bedrijf ligt bij junior modelleurs de focus op het ontwikkelen van bouwkundige kennis. Vaak werken die juniors daarom op projecten, in de bouwkeet. Onze modelleurs zijn bouwkundig dan ook zeer sterk onderlegd. Dat moet ook, want zonder die stevige bouwkundige basis loop je het risico dat modelleurs, met spreekwoordelijke oogkleppen op, iets modelleren dat buiten niet gerealiseerd kan worden.”
De derde pijler wordt het samenwerken met derden, wat essentieel is voor modelleurs. Sander: “Als BIM-modelleur werk je vaak aan één aspect van een project, bijvoorbeeld bouwkundig of constructief. Maar om te komen tot een integraal BIM-model, moeten er werkafspraken zijn, een stramienplan. Als medior modelleur moet je dat proces kunnen beheersen om die afspraken te maken.”
Bij het opzetten van de nieuwe leergang put Sander uit de kennis en ervaring die hij bij Dura Vermeer opdoet. Sander: “Wij proberen een voortrekkersrol te nemen in de digitale ontwikkeling, dat gaat met vallen en opstaan, maar ik denk dat we daar in de bouw in Nederland een leidende rol in hebben. Bij onze vestiging in Rotterdam bijvoorbeeld, werken we alle producten en gebouwen die we buiten maken, eerst volledig uit in 3D. En dat doen we zelf. We huren een architect in tot VO (Voorlopig Ontwerp), waarna we het vanaf DO (Definitief Ontwerp) tot Uitvoeringsontwerp helemaal zelf engineeren en modelleren. Wij houden daardoor grip op de kwaliteit van ons product en van het model en de informatie die daarin staat. Daarmee hebben we controle en regie op de projecten.”
Interesse?
De nieuwe leergang voor BIM-modelleurs zal waarschijnlijk in het najaar van 2023 of het voorjaar van 2024 van start gaan voor open inschrijvingen. Heb je interesse en wil je geïnformeerd worden wanneer de opleiding gepland wordt? Stuur dan even een mailtje naar Vera Nugteren via nugteren@bob-kob.nl, zij zal je dan op de hoogte houden.