Antony Leadbeater (37 jaar) is door de wol geverfd in het aansturen van openbare verlichtingswerken. Door de BOB-opleiding Uitvoerder Kabels en Leidingen Infra 1 te volgen, is hij nu een CKB-gecertificeerde uitvoerder. Hij vindt het een prachtige baan: “Ik word gelukkig van wat ik nu doe.”
Sinds twee jaar is Antony uitvoerder openbare verlichting bij Van Vuuren Elektrotechniek. Met veertien jaar ervaring in dezelfde functie bij een ander bedrijf in openbare verlichting, heeft hij een schat aan kennis en kunde. En hij is blij met zijn werk: “Geen dag is hetzelfde”, vertelt hij enthousiast. “Ik heb zo’n 25 tot 30 projecten onder mijn hoede, verspreid over de regio van Schagen tot Haarlem. Ik zorg dat alles soepel verloopt: van het regelen van de financiën en het inplannen van personeel tot het bestellen van materialen.”
Zijn pleegzoon vraagt weleens of hij niet liever een baan heeft waar hij meer verdient. “Maar ik word gelukkig van wat ik nu doe. Openbare verlichting op zich is niet het meest spannende, maar de uitdagingen eromheen zijn dat zeker wel. De verscheidenheid aan dingen maakt mijn werk zo leuk, omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kan. Problemen oplossen, zoals het regelen van vervanging, houdt me scherp. En als ik ter plaatse wil kijken bij een project, heb ik die vrijheid.”
Zijn drijfveer om de opleiding Uitvoerder Kabels en Leidingen Infra 1 te volgen, was een praktische: Van Vuuren Elektrotechniek is een CKB-gecertificeerd bedrijf voor het leggen van kabels en leidingen, en alle aangewezen uitvoerders moeten het uitvoerdersdiploma hebben. “En deze opleiding, een versnelde versie van de opleiding Uitvoerder Infra 1, ís CKB-gecertificeerd. Inmiddels heb ik mijn diploma gehaald, en in dezelfde week ook mijn diploma mbo-4 Elektrotechniek ontvangen; daar was ik al even mee bezig.”
Bij de reguliere opleiding, Uitvoerder Infra 1, krijg je om de week 4 tot 6 uur les, terwijl je bij de versnelde opleiding elke week een hele dag les hebt. Antony leerde onder meer een Plan van Aanpak op te stellen en zo projecten en processen in de infrasector te beheersen en analyseren. Ook kreeg hij inzicht in contracten en de relaties daartussen, het inkoopproces en de bijbehorende kosten. Beter communiceren behoorde ook tot de lesstof.
Zelf vond Antony dit onderdeel, communicatieve vaardigheden, het meest interessant. “Het bood zelfreflectie: waar loop je tegenaan, en hoe reageer je op situaties? Dit heeft invloed op hoe anderen op jou reageren. Ik vond dit heel leerzaam. Illustratief is een collega, die de opleiding ook volgde, en soms bot kon reageren. De opleiding bood een moment van zelfreflectie. Ineens besefte de collega zijn gedrag, en kon hij eraan werken.”
Ook boeiend vond Antony het gedeelte over de Omgevingswet en de UAV-systematiek. “Daar wist ik weinig van: hoe je de regels van de wet moet interpreteren. In discussies met opdrachtgevers verwijzen zij vaak naar de UAV: ‘volgens de UAV moet je je hieraan houden.’ Nu heb ik een beter weerwoord, omdat ik zelf weet wat wel en niet verplicht is. Dat is erg prettig. We kregen trouwens van de docent een boekje waarin de UAV heel duidelijk staat uitgelegd.”
Als eindopdracht moesten Antony en zijn medecursisten een Plan van Aanpak maken voor een project dat zij hadden had uitgevoerd. “Ik heb het onderhoudsbestek voor de BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) behandeld. Je moest onder andere de risico’s benoemen, zoals een tekort aan personeel of slecht leverbare materialen.” Antony vond dit onderdeel lastig. “Als je nooit een Plan van Aanpak maakt, is dit best moeilijk. En zoals ik al tegen de examinatoren zei: presenteren is niet mijn ding.”
Antony zit vol ambitie. “Ik kwam bij Van Vuuren binnen met het vooruitzicht dat ik uiteindelijk de bedrijfsleiding zou overnemen. Meneer Van Vuuren neemt over een jaar afscheid. Ik ondersteun nu de vervangende bedrijfsleider en werk toe naar die rol. In het verleden heb ik vakken over minor management gevolgd, en ook de opleiding Uitvoerder Kabels en Leidingen Infra 1 helpt mij om me hierop voor te bereiden.”