In razend tempo realiseerden de gemeente Den Haag en BOB-KOB een opfristraject voor bouwplantoetsers en buitendienstinspecteurs van de afdeling Vergunning en Toezicht. Binnen zes weken stond er een complete maatwerkopleiding over de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
De Omgevingswet is sinds 1 januari 2024 van kracht. “Een jaar later waren er echter nog veel onduidelijkheden”, vertelt Hedde van der Lugt, adviseur data en innovatie bij de gemeente Den Haag. “The proof is in the eating: in de praktijk merk je pas echt wat je nog niet weet. We hebben daarom bij de collega’s geïnventariseerd welke vragen er leefden. Zoals: hoe ga je om met de evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL)? Dit speelde niet bij eerdere (Wabo-)wetgeving.”
Het incompany opfristraject bestond uit twee trainingen: drie dagdelen Bbl en vier dagdelen Omgevingswet. In totaal werden twee groepen van tachtig deelnemers opgeleid. Hoofddocenten Jan Loogman (Bbl) en Hans Barendregt (Omgevingswet) stemden hun programma volledig af op de vragen uit de organisatie. “Hun immense praktijkervaring brengt rust, vertrouwen en herkenning,” aldus Monique Bauman, opleidingsmanager OmgevingsAcademy bij BOB-KOB.
De keuze voor een incompanytraject was bewust, vertelt Hedde: “We wilden geen standaardtraining, maar lesstof op maat. Ook wilden we graag dat alle collega’s hetzelfde traject volgden: dan krijg je een gedeeld referentiekader en kun je ook van elkaar leren. Bovendien is zo’n aanpak efficiënt: een halve dag training op een eigen locatie, en daarna gewoon weer aan het werk. Dat scheelt reistijd, beperkt het productieverlies en biedt een maximale leeropbrengst.”
De samenwerking tussen gemeente en opleider verliep soepel. “We hadden de druk aardig opgevoerd, dus alles is in een snelkookpan tot stand gekomen”, lacht Hedde. “Maar beide partijen waren goed voorbereid, dus we konden snel schakelen.” Monique: “De gemeente Den Haag wist precies wat zij wilde. Dankzij goed overleg met Hedde en zijn team konden we efficiënt samenwerken. We zaten op één lijn, konden snel beslissingen nemen en spraken zaken direct uit als iets niet duidelijk was.”
BOB-KOB werd gekozen na een zorgvuldige uitvraag. “We hebben natuurlijk meerdere partijen benaderd, maar de combinatie van gesprek, offerte en de kwaliteit van de trainers gaf bij BOB-KOB het meeste vertrouwen”, aldus Hedde. “En we zijn zeer tevreden: we kijken terug op een soepel traject van hoge kwaliteit.” Ook de deelnemers waren unaniem enthousiast. “Iedereen is positief. De inhoud sloot precies aan bij de behoefte. Met name de kwaliteit en de praktijkervaring van de trainers werd alom geprezen.”
Tijdens de training kwamen weer nieuwe vragen naar boven; een vervolgtraject ligt wat de gemeente Den Haag betreft dus voor de hand: “We onderzoeken voorzichtig of en hoe het kwaliteitsniveau van onze medewerkers structureel geborgd kan worden. We denken aan herhalingstrainingen en manieren om aan te tonen dat collega’s voldoende zijn opgeleid. De ideeën zijn nog pril, maar wel belangrijk.”