Als je zonder een technische vooropleiding in je werk te maken hebt met infratechniek en bouwprocessen is dat soms best lastig. Gelukkig is er dan de opleiding Elementaire Infratechniek, waarin je kennismaakt met alle aspecten van de Grond-, Weg- en Waterbouw. Na afloop heb je een goede basiskennis, zodat je met je collega’s kunt meepraten over de dagelijkse activiteiten. Twee deelnemers en docent Ed den Boer vertellen over de opleiding.
Deelnemer Soraya Burgos startte eind vorig jaar met de opleiding Elementaire Infratechniek. Het was voor haar belangrijk om meer basiskennis van infratechniek te verkrijgen. Ze komt namelijk uit een heel ander vakgebied, de mode. Soraya: “Ik werk sinds kort bij Dura Vermeer en heb als omgevingsmanager dagelijks met de uitvoering te maken. Ik merk dat ik echt veel heb opgestoken van de opleiding. Ik kan toepassen wat ik heb geleerd en ik herken dingen in het veld. Vooral over het onderwerp wegopbouw hebben we de docent veel vragen gesteld. Hij kon het goed uitleggen en het is ook goed blijven hangen. Het was wel veel stof om tot je te nemen, maar als je op zoek bent naar goede basiskennis van de infratechniek, dan is dit een mooie opleiding.”
Janneke Huijben is trainee bij Dura Vermeer en heeft, net als Soraya, voor de zomervakantie haar diploma Elementaire Infratechniek ontvangen. Janneke: “Ik heb een master Constructiemanagement en Engineering gedaan, wel civiele techniek dus, maar ik wilde eigenlijk wat meer de echte basiskennis met betrekking tot infrastructuur weten. Het is veel stof en ik vond het soms lastig om in te schatten wat het belangrijkste was en waar ik het meest aan zou hebben.”
“Als ik nu met werkvoorbereiders of uitvoerders praat, begrijp ik een stuk beter waar ze het over hebben. Voor de opleiding zocht ik veel op internet op, nu is dat stukken minder. Ik heb veel meer kennis. Het leukste van de opleiding was dat ik echt weer veel nieuwe dingen leerde. Ook heb ik veel nieuwe mensen leren kennen, zelfs van mijn eigen bedrijf, en uit andere vakgebieden, dat vond ik erg interessant.”
Docent Ed den Boer verzorgt voor BOB-KOB de opleiding Elementaire Infratechniek. Daarnaast is hij initiator van Het Nationaal BIM Platform en is hij als sales- en marketingmanager werkzaam bij BIMlink, een online platform voor digitaal vastgoed- en assetsbeheer. Ed: “Ik neem de mensen mee in het prachtige vak infra, dat ontzettend breed is. Tijdens de opleiding leer je hoe wegen worden opgebouwd en hoe dijken, bruggen en onze kust- en oeververdediging in elkaar zitten. Zowel vervoer over water als over de wegen, het komt allemaal aan bod.”
“De opleiding is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in het vakjargon en basiskennis wil hebben van het vakgebied infratechniek. Voor een administratief medewerker, een medewerker van de gemeente of een zij-instromer in de infra, is het een prachtige opleiding waarbij je in 12 avonden leert hoe het vak in elkaar zit.”
“We houden ons niet alleen bezig met theorie en praktijkvoorbeelden, maar we gaan ook naar buiten toe. Afgelopen jaar zijn we bijvoorbeeld bij de Groene boog, een groot project bij Rotterdam, gaan kijken, zodat je de theorie in de praktijk kunt bekijken.”
Publicatiedatum: 6 september 2022