Toen Sam Bevelander (23 jaar) in 2023 de opleiding Uitvoerder Infra 1 bij BOB-KOB volgde, was hij nog assistent-uitvoerder. Nu is hij uitvoerder infra bij Boskalis Nederland regio Zuid. “Samen met de aanvullende modules Inkoop en Begroting van Calculator Infra 1 heeft deze opleiding mij handvatten gegeven om een team zorgvuldig aan te sturen en projecten te overzien.”
Momenteel werkt Sam aan een project in Dreischor: de aanleg van een vrijliggend fietspad van ongeveer 2,5 kilometer en de reconstructie van de rijbaan. Het project draait voornamelijk om grondverzet en wegenbouw. Als uitvoerder is het op de eerste plaats zijn taak om het project contractueel op te nemen. “Vervolgens zorg ik tijdens de uitvoering voor de juiste mensen, machines, middelen en bewaak ik de voortgang. Op zo’n kleiner werk moet je overal een beetje kennis van hebben, en dat maakt het zo leuk.”
Hij vervolgt: “Bij afwijkingen in het contract zoek ik naar oplossingen en waarborg ik de kwaliteit en het resultaat van het werk. Uiteindelijk ben ik verantwoordelijk voor een zo efficiënt mogelijke uitvoering, waarbij je als het ware je eigen onderneming runt. Je krijgt een budget en probeert daaruit zoveel mogelijk winst te halen. Bij Boskalis krijg je alle vrijheid om dit proces zelf te ervaren en onder de knie te krijgen.”
Om zichzelf verder te ontwikkelen, volgde Sam de CKB-erkende opleiding Uitvoerder Infra 1 bij BOB-KOB. Ik kwam van mbo werktuigbouwkunde en ben via een stage bij Boskalis terechtgekomen. Ik merkte dat ik nog kennis miste over de RAW-contracten. Hoe werkt dat precies? Waar moet je op letten? Ik kreeg al vrij snel best veel vrijheid om dat zelf uit te zoeken, maar ik miste nog wat handvatten om dat proces goed te laten verlopen.”
Sam wilde vooral leren hoe hij het overzicht kan bewaren bij complexe projecten en waar hij extra alert op moet zijn. “Tijdens de opleiding heb ik de theoretische basis hiervoor geleerd. Je stelt een plan van aanpak op voor één van je huidige projecten en gaat daarbij vooral dieper in op het contract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.” Ook leerde hij hoe belangrijk het is om tijd te nemen om contracten en tekeningen goed door te lezen.
“Vaak ontdek je in deze voorafgaande fase zaken waarvan je denkt: waarom doen we dat niet anders? Of: dat is opvallend. Zo leer je te denken in alternatieve uitvoeringsmethodes of alternatieve materialen, waar vaak meer winst in zit dan alleen door hard te werken. Het frustreert me wel dat er meestal geen tijd is voor deze cruciale fase, terwijl je hiermee juist problemen kunt voorkomen en efficiënter kunt werken.”
Om in te kunnen stromen bij de opleiding Infra 2 volgde Sam ook de modules Inkoop en Begroting van de Calculator Infra 1-opleiding. “Ook dit was interessant. Je leert bijvoorbeeld waar je tijdens inkoop op moet letten. Het is waardevol om te begrijpen wat een goede inkoper doet. Je moet bijvoorbeeld geen appels met peren vergelijken, zoals vierkante meters met strekkende meters. Het komt neer op concreet uitvragen aan de juiste partij, alles scherp lezen en weten waar je recht op hebt en wat de verantwoordelijkheden daarin zijn. Als je een sterke inkoopafdeling hebt met goede connecties bij leveranciers, kun je daar kwalitatief en financieel echt voordeel uit halen.”
Al met al voelt Sam zich nu zelfverzekerder in zijn werk en is hij communicatief sterker geworden. “Wat ik vooral waardeerde aan de opleiding, is dat we les kregen van mensen uit de praktijk. Dat maakt een groot verschil. Je krijgt continu praktijkvoorbeelden te horen van situaties waar je tegenaan kunt lopen en hoe je die het beste kunt oplossen. Je leert niet alleen van wat goed ging, maar ook van wat fout ging. Zo krijg je inzicht in de risico’s en leer je situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Bovendien leer je veel van je medestudenten.”
De jonge uitvoerder werkt met hart en ziel in de infrasector: “De afwisseling tussen praktijk en theorie, en het samenwerken met mensen en het aansturen van teams is superleuk. En in de infra komt alles samen: een beetje asfalt, riolering, straatwerk en grondwerk. Ik haal er vooral voldoening uit als iedereen met plezier en op volle toeren draait in een goede werksfeer. Het mooie is dat je zowel buiten als binnen bezig bent. Het directe contact met de opdrachtgever maakt het werk extra boeiend.”
Zijn droom is om zijn aannemerspapieren te halen. “Dan leer je hoe je een project echt als een onderneming kunt sturen, en dat is waar ik graag naartoe wil. Ik zou die opleiding het liefst meteen aansluitend doen, maar heb besloten om eerst wat meer vlieguren te maken. Ik wil het geleerde eerst in de praktijk brengen en goed beheersen voordat ik de volgende stap zet.”