“Het BIM-niveau in Nederland moet structureel omhoog”

Juun Steen is een bevlogen voorvechter van innovaties in de bouw. Met name het gebruik van informatisering en automatisering ziet hij als een belangrijk middel om een aantal prangende problemen te verlichten. Zoals inefficiëntie en faalkosten, maar ook het grote tekort aan menskracht. Om dit te bewerkstelligen moet informatiemanagement taakgerichter en meer gecentraliseerd worden toegepast. Omdat BIM hierbij de gamechanger is, moet het BIM-niveau drastisch omhoog.

Met een achtergrond als bouwkundige, werkte Juun zowel bij een architectenbureau als bij aannemers. Maar het meeste leerde hij bij engineeringsbureau ROOT, waar hij na een tijdelijk uitstapje, weer helemaal op zijn plek is. “Ik was altijd als engineer werkzaam, en dacht dat ik best wat wist. Maar bij ROOT heb ik het vak echt helemaal opnieuw geleerd.”

Bij ROOT werkt hij dagelijks intern en bij opdrachtgevers aan BIM-oplossingen en -projecten. Daarnaast deelt hij zijn kennis als docent bij BOB-KOB, waar hij ook meewerkte aan de ontwikkeling van de nieuwe opleiding tot BIM-Engineer. Zijn missie is duidelijk: “Het niveau moet in Nederland echt structureel omhoog als we willen verbeteren.”

Modellen bouwen waarmee aannemers kunnen werken

In zijn functie is Juun zowel ‘hoog over’ als heel praktisch bezig met BIM. “Wij worden vaak ingeschakeld door aannemers, omdat de datamodellen die zij van bijvoorbeeld architecten ontvangen, onvoldoende kwaliteit hebben. Ook aannemers die al veel met BIM werken, kunnen die datamodellen vaak niet zelf modelleren. Wij bouwen dan modellen waarmee ze echt aan de slag kunnen.”

Het lijkt in Nederland te ontbreken aan urgentie

Hoewel BIM in Nederland behoorlijk ingeburgerd lijkt, laten we nog veel kansen liggen. “Het is hier allemaal nog erg vrijblijvend, het ontbreekt ook aan wettelijke kaders. In bijvoorbeeld Engeland moeten alle projecten in principe met BIM worden uitgevoerd. Ook in andere landen is het veel meer vanzelfsprekend. Hier lijkt het aan urgentie te ontbreken. Terwijl we voor enorme uitdagingen staan. Ga maar na: we hebben een enorme bouw- en verduurzamingsopgaaf, maar kampen met structurele personeelstekorten en een inefficiënte, en dus dure werkwijze. Beter gebruik van (Bouw) Informatiemanagement kan communicatiemisverstanden verminderen en de complexiteit verlagen. Als we daarnaast robotisering en standaardisering effectief inzetten, kunnen we efficiënter werken, kan de factor arbeid omlaag en verbetert de prijs/kwaliteitverhouding.”

Het niveau moet bouwbreed omhoog

In zijn vakgebied ziet Juun gelukkig steeds meer organisaties en, in zijn woorden, ‘vakidioten’ die BIM, en Informatie Management in brede zin op een goede manier inzetten. Maar op veel vlakken blijven we hangen in oude patronen. “Waar het vaak stukloopt is bij totale adoptie in de organisatie, zowel op bestuurlijk niveau als ook buiten in het werkveld. Het ontbreekt vaak aan relevante kennis en vaardigheden. Om de hele sector mee te krijgen moet het niveau op alle gebieden bouwbreed omhoog. Met de nieuwe opleiding tot BIM-engineer bij BOB-KOB waar ik nu aan meewerk, hopen we daar een bijdrage aan te leveren.”

Binnen een uur een compleet plan voor gestapelde woningbouw

Een voorbeeld van een innovatie, waarbij ROOT nauw betrokken is, is het appartementenconcept van Heijmans, het HHA. “We bouwen daar samen aan een geautomatiseerde methodiek waardoor de ontwikkelaar, binnen een uur, een volledig uitgewerkt plan voor gestapelde woningbouw kan neerleggen. Inclusief verkoopdocumenten, verkoopcontractdocumenten en de documenten ten gunste van realisatie. Daarmee wordt de doorlooptijd van een eigen woonconcept enorm verkort. Die aanpak willen we hierna ook gaan toepassen voor de grondgebonden woningen van Heijmans.”

“Ook binnen ROOT kijken we continu hoe we nog slimmer kunnen werken. Zo zijn we bezig met een ‘collectief brein’. Het betreft een database met data en aandachtspunten van reeds gemaakte fouten, die automatisch op een derde scherm verschijnen als er een betreffend object wordt selecteert in de verschillende applicaties. Dat derde scherm geeft ongevraagd advies en voedt ook de onervaren engineers met de juiste informatie.”

Het Binnenhof als gamechanger

Het meest iconische project dat ROOT mocht doen, was natuurlijk de verbouwing van het Binnenhof. “Dat was echt een gamechanger. We hebben daar namelijk aangetoond dat de RVB BIM-norm, zoals die in 2011 is vastgesteld, en waaraan wij ook hebben meegewerkt, in de praktijk werkt. De norm werd sinds 2011 regelmatig in uitvragen voorgeschreven, maar niemand dacht dat dit mogelijk was. Het argument was tenminste steeds dat het niet kon, maar wat ongezegd bleef was dat men niet wist hóe het kon. Wij hebben laten zien dat het wel kan, en dit project was zelfs een voedingsbodem voor de nieuwe RBS, de Rijksvastgoed BIM-standaard.”

“Inhoudelijk was dit natuurlijk ook een fantastische opdracht. We hebben daar samen met het Rijksvastgoedbedrijf 800 jaar geschiedenis gedigitaliseerd, in hele bijzondere omstandigheden. Op BIM-gebied is dit echt een iconisch project!”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl