Eind 2024 volgden veertig projectleiders van Kropman Installatietechniek B.V. de incompanytraining ‘Gespreksvaardigheden voor projectleiders’ van BOB-KOB. Dit als onderdeel van hun interne leerlijn, die learning & development specialist Karin van Iersel ontwikkelde: “Deelnemers ervaren minder discussies en zien de meerwaarde. Ze vragen of we deze training ook aan anderen kunnen geven.”
Kropman is onderdeel van Eiffage Energiesystemen en telt 750 medewerkers verdeeld over twaalf vestigingen. Karin leidt de interne opleidingsacademie, die alles biedt van VCA-trainingen tot complete leerlijnen. In de leerlijn voor projectleiders draait het om kunnen ‘uitzoomen’ in hun project: wat staat er in het contract, hoe ga je om met afwijkingen, hoe leg je dit vast – en vooral: hoe voer je hierover het goede gesprek?
Karin van Iersel, Learning & Development specialist bij Kropman
Vier blokken, zoals contractbeheersing en projectbewaking, werden verzorgd door ervaren Kropman-medewerkers. Alleen voor communicatie is BOB-KOB ingeschakeld. “Wij zijn sterk in techniek en projectbeheersing, maar communicatie is niet onze corebusiness. Op advies van een van onze collega’s kwamen we bij BOB-KOB uit”, vertelt Karin. “Zij boden precies wat wij zochten: maatwerk, met oog voor onze leerdoelen én onze organisatiecontext.”
De gesprekstraining bestond uit twee dagdelen. Eerst theorie en oefeningen met elkaar, en in de tweede sessie rollenspellen met een trainingsacteur. Deze werden opgenomen en teruggekeken. “Dat vonden mensen spannend, maar het leerresultaat was groot. Juist waar het schuurt, leer je het meest. De trainer wist een veilige leeromgeving te creëren, zodat mensen zich kwetsbaar op durfden te stellen.”
De bijeenkomsten werden bewust verspreid over een langere periode: twee groepen startten in juli met een vervolg in november, de andere twee in september met vervolg in december. “Gespreksvaardigheden vragen om gedragsverandering, en dat bereik je niet in één keer. Zeker onder hoogspanning vervallen mensen snel in oude patronen. Door de tussenliggende periode kregen deelnemers de tijd én de stimulans om in de praktijk te oefenen en nieuwe gewoontes te ontwikkelen.”
De training was bedoeld om mensen handvatten te geven waarmee ze sterker in gesprekken komen te staan. Met als uiteindelijke doel: beter binnen de marges van projecten blijven. Dat effect zie je pas later, maar de eerste signalen zijn positief. “Mensen willen een vervolg. Ze denken na over hoe ze gesprekken voeren, reflecteren daar ook op. Dat is voor mij het bewijs dat we de juiste snaar hebben geraakt.”
Er zijn al ideeën voor een vervolg, bijvoorbeeld in de vorm van intervisiebijeenkomsten: “Het is belangrijk dat we lopende projecten niet alleen feitelijk bespreken, maar dat mensen ook vertellen waar ze tegenaan lopen en wat niet handig is aangepakt. Zodat we als groep kunnen kijken hoe het een volgende keer beter kan. Openheid, reflectie en gezamenlijke ontwikkeling: dáár zit de groei.”
BOB-KOB bleek een waardevolle samenwerkingspartner. “Ze leverden geen standaardoplossing, maar boden maatwerk dat aansloot op onze organisatie en doelen. Ze dachten mee over de hele leerlijn en keken verder dan hun eigen training: wat willen jullie uiteindelijk bereiken, en hoe kunnen wij daar een steentje aan bijdragen? Die betrokkenheid maakte voor ons het verschil.”