“Calculeren is zóveel meer dan alleen optellen”

Getallen en bedragen fascineerden Jordy van der Linden (33 jaar) al op de basisschool. Inmiddels verdient hij zijn geld met deze passie, als junior calculator. “Calculeren is zóveel meer dan alleen optellen.” Om zich verder te bekwamen, volgde hij de BOB-opleiding Calculator B&U. “Meer kennis en kunde van het vak heeft mijn zelfzekerheid flink opgekrikt.”

Jordy is in dienst bij Dura Vermeer Bouw Heyma, waar hij onder begeleiding van een calculator/kostendeskundige rekent aan renovatie- en transformatieprojecten. Hij houdt zich bezig met begrotingen opstellen, aanvragen versturen, offertes vergelijken en kans- en risicolijsten bijhouden. Na zijn hbo-opleiding, met calculatie en BIM als afstudeerrichting, werkte hij eerst vier jaar als werkvoorbereider. Calculeren vond hij echter uitdagender.

“Calculeren is zóveel meer dan alleen optellen. Je rekent wel veel, maar je bent ook bezig met onderaannemers, offertes aanvragen en spiegelen, kansen en risico’s, en zoeken naar optimalisaties. Wat het vak echt leuk maakt, is dat je onder een bepaalde tijdsdruk een begroting opstelt waarvoor je kan bouwen. Een werkvoorbereider is zomaar twee jaar bezig met een project. Als calculator moet je in zes tot acht weken alles raken en in de begroting verwerken, en dat vind ik mooi.”

Jordy van der Linden is junior calculator bij Dura Vermeer Bouw Heyma

Eyeopeners

Omdat hij zelfstandig projecten wil kunnen begroten, volgde Jordy Calculator B&U. Hij slaagde met een negen. “Ik heb veel geleerd. Bijvoorbeeld dat een moederbegroting met veel referenties en repetitiewerkzaamheden efficiënt werkt. Ook een eyeopener: normaliter las ik een bestek en verwerkte dit volledig in de begroting. Maar dat hoeft helemaal niet, en dat scheelt veel tijd. Ook neig ik ernaar elk schroefje uit te rekenen. Ook dat is echt niet nodig om het verschil te maken. Je moet juist van ‘grof’ naar ‘fijn’ (details) werken.”

De nieuwe digitale cursusonderdelen IBIS-TRAD calculatiesoftware en 3D-BIM waren voor Jordy gesneden koek. “Ik werk er al jaren mee, maar het is goed dat het in de opleiding is verweven.” Veel opgedane kennis kan hij direct in de praktijk toepassen, zoals het repetitiewerk in een begroting. “Ook leerden we al iets over kengetallen en kostenramingen maken. Hoewel dit bij de bevoegdheden van een kostendeskundige hoort, voer ik het onbewust toch al door. Verder vormt de informatie uit de presentatie en het boek dat je krijgt, een handig spiekblaadje.”

Dat de BOB-docent een doorgewinterde kostendeskundige is, was goed te merken. “Hij benoemde zaken uit de praktijk en stimuleerde je vooral om zelf te leren. En bij vragen stond hij altijd klaar. Sterker nog, hij is een van de drie mensen die mij heeft geënthousiasmeerd voor het vak calculeren.” Jordy heeft de ambitie om de komende tien jaar door te groeien tot kostendeskundige, en uiteindelijk ook als docent voor de klas te staan. “Ik wil leerlingen graag inspireren voor het vakgebied calculeren.”

Veel minder rekenwerk

Jordy hoopt oprecht dat meer jongeren voor calculatie kiezen. “Het saaie imago klopt absoluut niet. Vroeger misschien wel: een traditionele calculator was met zijn schaallat 50-60% van de tijd druk met rekenen en maar 40-50% met het opvragen van offertes en het afprijzen van een begroting. Nu met BIM is het rekenwerk eerder 40%, en in de toekomst misschien nog maar 20%.” Jordy gaat in elk geval voortvarend verder: “Ik wil graag Allround Calculator B&U volgen. Maar eerst ga ik aan de slag met wat ik nu allemaal geleerd heb.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl